Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Οργωμα-σπορά

Στο Α΄κλασικό τις προηγούμενες μέρες ασχοληθήκαμε με το όργωμα,τη σπορά,την ανάπτυξη των φυτών και την παρασκευή του ψωμιού.
Είδαμε εικόνες για να καταλάβουμε πώς γινόταν οι δουλειές τα παλιά χρόνια και πώς τα σημερινά και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας για το πότε κουράζονταν οι άνθρωποι περισσότερο.

Είδαμε πώς αναπτύσσονται τα φυτά και τι χρειάζονται για να γίνει αυτό.
Είπαμε τραγούδια,παραμύθια,παίξαμε,μετρήσαμε πόσοι από μας είχαν πρωινό που φτιάχτηκε από αλεύρι και στο τέλος αποφασίσαμε να γίνουμε και μεις γεωργοί και να σπείρουμε.
Αφού είδαμε και συγκρίναμε διάφορους σπόρους,τους κολλήσαμε στο χωράφι του "γεωργού που πάει στον αγρό " και τους σπείραμε στα μικρά μας χωραφάκια.
                                          
Οι γονείς -τους οποίους ευχαριστούμε πολύ- είναι πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και μας φέρνουν ό,τι ζητήσουμε κι ακόμα παραπάνω.'Ετσι και τώρα μας έφεραν σπόρους,κυπελλάκια, χώμα κι εμείς αφού σπείραμε,φτιάξαμε και τα σκιάχτρα μας για να μην φάνε τα πουλάκια τους σπόρους μας.Τώρα πια τα φροντίζουμε και περιμένουμε να φυτρώσουν.Άντε και καλή σοδειά!!!!!

Το τραγούδι του γεωργού που μας αρέσει να το τραγουδάμε και να το παίζουμε:

Ο γεωργός πάει στον αγρό
στον αγρό, στον αγρό
Ο γεωργός πάει στον αγρό
πρωί σαν ξημερώσει.

Το χωράφι να οργώσει
να οργώσει, να οργώσει
Το χωράφι να οργώσει
πρωί σαν ξημερώσει.

Τώρα σπέρνει το σιτάρι...
Βροχή το πιάνει δυνατή...
Μες στον ήλιο μεγαλώνει...
Κι έρχονται και το θερίζουν.....
Κι έρχονται και το αλωνίζουν...
Κι ο μύλος θα τ' αλέσει...
Κι έρχονται και το ζυμώνουν...
Κι ο φούρνος θα το ψήσει...

Ψωμί κυρά πάρε να φας
για να φας, για να φας
ψωμί κυρά πάρε να φας
πρωί σαν ξημερώσει.

2 σχόλια:

  1. Μράβο!! Και για την καλή δουλειά, αλλά και για το blog! Εδώ και καιρό παρακολουθώ blog συναδέλφων, αλλά ειναι άλλη αίσθηση να ξέρεις ότι το δικό σου παιδάκι τα χάρηκε όλα αυτά και να ψαχνεις το ...μπουφάν του στις φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή