Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Σεισμός

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που γίνει σεισμός.Ακόμα περισσότερο τα μικρά παιδιά που τρομάζουν εύκολα και πανικοβάλλονται γρήγορα.Γι αυτό κάθε χρόνο στο νηπιαγωγείο,προσπαθούμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας και να τα κάνουμε ικανά να προστατεύσουν τον εαυτό τους όπου κι αν βρίσκονται:στο σχολείο,στο σπίτι,στην αυλή.Για να μπορέσουν όμως να προστατευτούν χωρίς να πανικοβληθούν πρέπει να ξέρουν όχι μόνο τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού, αλλά και τι είναι σεισμός, πώς προκαλείται και τι επιπτώσεις έχει.Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε την ενότητα "Σεισμός".
Αφού τα παιδιά είπαν και ζωγράφισαν τις απόψεις τους για το σεισμό, τους μιλήσαμε για την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία,τον Εγκέλαδο,αλλά και για τις τεκτονικές πλάκες από το τεράστιο παζλ της γης που με τις κινήσεις τους προκαλούν τους σεισμούς.
Ο Πάκι από το  βιβλίο
μας βοήθησε να μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το σεισμό .
Παίξαμε και βάλαμε στη σειρά τις κάρτες με τα 10 βήματα του Πάκι και ξεχωρίσαμε τις σωστές ενέργειες σε:Πριν το σεισμό,Κατά τη διάρκεια του σεισμού,Μετά το σεισμό.
Μάθαμε τα τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης
αλλά και τι πρέπει να περιέχει το βαλιτσάκι Πρώτης Ανάγκης.
 Το ετοιμάσαμε στην πραγματικότητα -με την πολύτιμη βοήθεια των γονέων - αλλά και σε χειροτεχνία.Μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια του σεισμού αν είμαστε στο σπίτι,στο σχολείο και πώς βγαίνουμε με ασφάλεια από το κτίριο μόλις σταματήσει ο σεισμός.
Ετοιμάσαμε αφίσες
και βιβλιαράκια με οδηγίες για να ενημερωθούν και οι γονείς.

Κι αφού τα μάθαμε όλα, έφτασε η ώρα της άσκησης και της εξάσκησης:
ΣΕΙΣΜΟΣ!!!!!!!!
Τα παιδιά εφαρμόζουν ήρεμα και χωρίς πανικό τις οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π όπως τις έμαθαν:
"Μένω εκεί που βρίσκομαι, Σκύβω , Καλύπτομαι και κρατιέμαι αν υπάρχει κάποιο τραπέζι."


 Μόλις τελειώσει ο σεισμός κάνουμε ήσυχα το τρενάκι μας 
και βγαίνουμε στην αυλή
όπου το κάθε τμήμα στέκεται στο προκαθορισμένο σημείο του,εκεί από όπου οι γονείς θα παραλάβουν τα παιδιά τους σε περίπτωση σεισμού.
 Φυσικά εντοπίζουμε και προσπαθούμε να διορθώσουμε τις λάθος συμπεριφορές.
Στην προγραμματισμένη γενική άσκηση που κάναμε σήμερα,πήραν μέρος όλα τα τμήματα του σχολείου,20ου και 5ου Νηπιαγωγείου,ενώ μέσα στα τμήματα θα γίνονται τακτικά ασκήσεις για να είναι πάντα προετοιμασμένα τα παιδιά.
Φυσικά χρησιμοποιήσαμε το υλικό του Ο.Α.Σ.Π.

και επισκεφτήκαμε στο διαδίκτυο τη σελίδα http://www.oasp.gr/
Παίξαμε παιχνίδια στο http://kids.oasp.gr/kids_main/kids.html
και ακούσαμε τα Ημισκούμπρια να τραγουδούν για το σεισμό 
Τώρα πια είμαστε έτοιμοι για όλα!

ΣΕΙΣΜΟΣ ! ΣΕΙΣΜΟΣ ! Μη σε πιάνει πανικός!!!!!

1 σχόλιο: