Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Δανειστική βιβλιοθήκη

Στο νηπιαγωγείο κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα κι αφού τα μικρά μας έχουν μάθει πώς λειτουργεί η γωνιά βιβλιοθήκης, αλλά και πώς πρέπει να φερόμαστε στα βιβλία,
ξεκινάμε τη λειτουργία της Δανειστικής βιβλιοθήκης.Τα οφέλη από τη λειτουργία της Δανειστικής βιβλιοθήκης είναι πολλά:τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία,μαθαίνουν να τα προσέχουν,να σέβονται αυτό που δανείστηκαν και που πρέπει να το επιστρέψουν στην κατάσταση που το δανείστηκαν,να γνωρίσουν πολλά βιβλία που δεν θα μπορούσαν να τα αγοράσουν,να γίνουν μελλοντικά ενεργοί αναγνώστες......Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να περάσουν οι γονείς ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους,διαβάζοντας μαζί τους το βιβλίο που αυτά έχουν επιλέξει. Κάθε Παρασκευή τα παιδιά θα δανείζονται ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σχολείου  και θα το επιστρέφουν από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.Όποιο παιδί επιστρέψει το βιβλίο του τη Δευτέρα θα το παρουσιάσει και στα άλλα παιδιά στην παρεούλα,θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους και θα τους δείξει τη ζωγραφιά που έκανε,ή το φύλλο εργασίας που είχε να ετοιμάσει.Πριν όμως ξεκινήσει ο δανεισμός θα πρέπει να γίνει και η ανάλογη προετοιμασία.
Ξεκινούμε πρώτα με δραστηριότητες που θα ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά στο να είναι προσεκτικά στη χρήση των βιβλίων:
Με τη συνοδεία μουσικής κινούνται ελεύθερα στο χώρο κι όταν σταματήσει,πετάνε και ταξιδεύουν όπως μας ταξιδεύουν τα βιβλία,τεντώνουν τα χέρια τους και τα πηγαίνουν προς τα πίσω:παρατηρούν ότι τα χέρια τους πονάνε και επισημαίνουμε ότι έτσι πονάνε και οι σελίδες των βιβλίων.
Πειραματίζονται με εφημερίδες και παλιά περιοδικά και παρατηρούν ότι αν δεν τα προσέξουν σχίζονται,κάτι το οποίο δεν θέλουμε για τα βιβλία.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα βιβλία στα παιδιά και αφού προσπαθούν να μαντέψουν τον τίτλο, τους τον αποκαλύπτουμε,λέγοντας και το όνομα του συγγραφέα και του εικονογράφου.
Στη συνέχεια τα παιδιά παίρνουν από μια φωτοτυπία εξώφυλλων και καλούνται να βρούνε το σωστό βιβλίο προσπαθώντας να θυμηθούν τον τίτλο ή και το συγγραφέα.
ή παίρνουν ένα βιβλίο και προσπαθούν να βρουν τη θέση του στη βιβλιοθήκη.
Ετοιμάζονται τα καρτελάκια με τα ονόματά τους ,
τα συμβόλαια υπογράφονται από τα νήπια και τους γονείς τους και επιστρέφουν στο σχολείο για να δείξουν ότι συμφωνούν με τους όρους δανεισμού.
Και για να μην ενοχλεί κανείς τους μικρούς μας αναγνώστες όταν διαβάζουν κάνουμε και καρτελάκια πόρτας με τη φωτογραφία τους!
ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ!!!!!!
ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ!!!!!
............και η μεγάλη μέρα,η Παρασκευή,έφτασε!
Την πρώτη φορά ο δανεισμός γίνεται στην "παρεούλα" κι όχι στη γωνιά βιβλιοθήκης.
Αφού διαλέξουν μόνα τους όποιο βιβλίο τους αρέσει,
 βρίσκουν τη φωτοτυπία του,βάζουν μέσα το καρτελάκι με το όνομά τους


 και συμπληρώνουν το όνομα και την ημερομηνία δανεισμού στην καρτέλα του βιβλίου.

Ο βοηθός της τάξης βοηθάει όπου χρειάζεται
Καλές αναγνώσεις παιδιά!!!
Καλά ταξίδια σε μέρη μαγικά!!!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου