Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Μεταξοσκώληκες

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με τη θεματική ενότητα "Εντομα",αναφερθήκαμε και σε ένα οικόσιτο έντομο, τον μεταξοσκώληκα,αφού κάποια παιδιά που έχουν καταγωγή από το Σουφλί  (όπου υπάρχει παραγωγή μεταξιού )γνώριζαν ήδη για  τους μεταξοσκώληκες και το μετάξι.
μεταξοσκώληκας είναι έντομο οικόσιτο, δηλαδή εκτρέφεται αποκλειστικά από τον άνθρωπο. Δύο είναι τα οικόσιτα έντομα στον κόσμο,η μέλισσα κι ο μεταξοσκώληκας".(gaiapedia)
Είδαμε στο google maps πόσο κοντά μας είναι το Σουφλί και πόσο μακριά είναι η Ιαπωνία και η Κίνα,όπου επίσης υπάρχει παραγωγή μεταξιού.Είπαμε το μύθο για την Κινέζα αυτοκράτειρα :
"Σύμφωνα με τους Κινέζους συγγραφείς, η τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα και η κατεργασία του μεταξιού ανακαλύφθηκε τυχαία από την αυτοκράτειρα Σι Λιγκ Τσι γύρω στο 2690 π.Χ. Σύμφωνα με τον μύθο η αυτοκράτειρα έπινε στους βασιλικούς κήπους το τσάι της, όταν ξαφνικά μία κουκουλόφουσκα έπεσε μέσα στο βραστό νερό του τσαγιού. Στην προσπάθειά της να την βγάλει έξω, τράβηξε μία εξαιρετικά λεπτή αλλά ανθεκτική κλωστή, την πρώτη μεταξωτή ίνα."
και τον ζωγραφίσαμε

Είπαμε με ποιο τρόπο έφτασαν οι μεταξοσκώληκες στην Ελλάδα:
"Έως τον 5ο αιώνα π.Χ. το εμπόριο του μεταξιού το έλεγχαν οι Πέρσες και οι Σύριοι. Σύμφωνα με την παράδοση η διάδοση της μεταξοκαλλιέργειας από την Ανατολή στη Δύση έγινε από μοναχούς του Βυζαντίου.Οι βυζαντινοί μοναχοί με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για τη μετάδοση της Χριστιανικής θρησκείας περιηγήθηκαν στην Περσία και την Κίνα και κατά την διάρκεια των περιηγήσεων τους μελετούσαν κάθε τι που είχε σχέση με τον μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του.Έτσι στο τέλος της περιοδείας τους, το 554 μ.Χ., μετέφεραν κρυφά μέσα στις κούφιες μαγκούρες τους αβγά μεταξοσκώληκα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την παράδοση περιήλθε η σηροτροφία στο Βυζάντιο. Κατά την εποχή εκείνη μεγάλα σηροτροφικά κέντρα αναδείχτηκαν η Κόρινθος, η Θήβα και η Κως."(Δήμος Σουφλίου)
Από τον εκπαιδευτικό φάκελλο του Μουσείου  Μετάξης  και του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  "Ξετυλίγοντας ένα κουκούλι" 
διαβάσαμε το βιβλίο
είδαμε την αυτοκράτειρα Σι Λιγκ Τσι,
αλλά και τους μοναχούς,

παίξαμε τα παιχνίδια  μνήμης,
παρατηρήσαμε τις αφίσες


και ντύσαμε τις Σουφλιώτισσες!!

Είδαμε σε βίντεο τα στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα και την παραγωγή μεταξιού,

είδαμε και αγγίξαμε μεταξωτά υφάσματα. 
Η μεγάλη όμως έκπληξη για τα παιδιά ήταν η επίσκεψη της κ. Καίτης,της γιαγιάς της Ειρήνης.
Η κ. Καίτη κατάγεται από το Σουφλί και όταν μικρή,η μαμά της ασχολούνταν -με τον παλιό,παραδοσιακό τρόπο-με την παραγωγή μεταξιού.Μας είπε λοιπόν πάρα πολλά γι αυτό,αλλά η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι μας έφερε να δούμε  κουκούλια και αληθινούς,ζωντανούς μεταξοσκώληκες που μασουλούσαν αχόρταγα τα μορεόφυλλά τους. 
Ευχαριστούμε πολύ την κ.Καίτη,
ευχαριστούμε τον κ.Γιώργο,τον μπαμπά του Γιάννη,
ευχαριστούμε το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου