Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Βήματα για τη ζωή

Ξεκίνησε και φέτος η υλοποίηση του προγράμματος "Βήματα για τη ζωή" στα τρία πρωινά τμήματα και θα υλοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Τα "Βήματα για τη ζωή "της (επιστ.επιμέλεια είναι ένα πρόγραμμα Ατομικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων για το Νηπιαγωγείο.
"Σκοπός του Προγράμματος δεν είναι να διδάξει στους μαθητές συμπεριφορές, αλλά να τους μάθει τον τρόπο να σκέφτονται, ώστε να αναπτύξουν Αυτοεκτίμηση και Ενσυναίσθηση και να καλλιεργήσουν Ατομικές και Κοινωνικές Δεξιότητες, με έμφαση στη Διαχείριση Συναισθημάτων και την Επίλυση Προβλημάτων. Αυτές οι Δεξιότητες ονομάζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «Δεξιότητες Ζωής» («Life Skills») και ορίζονται ως η βάση της εκπαίδευσης (1993).
Το Πρόγραμμα «Βήματα για τη ζωή» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και δομημένο ετήσιο curriculum 54 αναλυτικών μαθημάτων. Είναι βασισμένο στις αρχές των ΑΠΣ, ΔΕΠΠΣ και του Νέου Σχολείου, και διαμορφώθηκε με βάση την ελληνική πραγματικότητα, λαμβάνοντας όμως υπόψη τη δομή και το περιεχόμενο προγραμμάτων Κοινωνικής-Συναισθηματικής Μάθησης και Δεξιοτήτων Ζωής Πανεπιστημίων και Οργανισμών άλλων χωρών (Καναδάς, Η.Π.Α, Αυστρία, Αυστραλία, Ιταλία κ.ά.), τα οποία είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα συγγραφικά δικαιώματα (έσοδα συγγραφέα από πωλήσεις) του Προγράμματος έχουν εκχωρηθεί στη UNICEF." Εκδ.ΣΟΚΟΛΗ
Στα πλαίσια του προγράμματος,κάθε εβδομάδα κληρώνεται ένας βοηθός,ο οποίος βοηθάει τη νηπιαγωγό,αλλά και τους συμμαθητές του.Ταυτόχρονα όμως είναι και το τιμώμενο πρόσωπο γι αυτό μπορεί να φέρει στο νηπιαγωγείο τα αγαπημένα του αντικείμενα: παιχνίδια,βιβλία,φωτογραφίες....,

ενώ στο τέλος της εβδομάδας οι συμμαθητές του τον ευχαριστούν για τη βοήθειά του,του κάνουν φιλοφρονήσεις και του απονέμουν τιμητικό δίπλωμα.Για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν ακόμα περισσότερο,καλούν στο νηπιαγωγείο αγαπημένα του πρόσωπα όπως γονείς,παππούδες,αδέλφια...,για να μιλήσουν γι αυτόν,να γνωρίσουν τους συμμαθητές του,να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή του νηπιαγωγείου,να παίξουν,να ευχαριστηθούν,να ευχαριστήσουν και να νιώσουν χαρά και περηφάνεια για το παιδί τους!
 Οι επιστολές που στέλνονται μετά από κάθε μάθημα στην οικογένεια, περιέχουν σύντομη περιγραφή του περιεχομένου του  μαθήματος, μαζί με υποδείξεις και κατευθύνσεις για τη συνέχιση της μάθησης στο σπίτι.
Ο Κωνσταντίνος,ο Βαγγέλης και η Μαρίνα ήταν οι πρώτοι βοηθοί που κληρώθηκαν και αφού επετέλεσαν άξια τα καθήκοντά τους όλη την εβδομάδα,τιμήθηκαν με φιλοφρονήσεις και με το δίπλωμα του καλίτερου βοηθού.Οι γονείς τους ήρθαν στο νηπιαγωγείο και γεμάτοι περηφάνεια μίλησαν για το παιδί τους.
Την Παρασκευή ο βοηθός κληρώνει τον βοηθό της επόμενης εβδομάδας:κληρώθηκαν ο Γιάννης,η Μαρία-Λυδία,ο Γιάννης......και ..........συνεχίζουμε!!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου