Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Δημοκρατία

Με αφορμή την επέτειο μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη,αναφερθήκαμε στο νηπιαγωγείο και στις έννοιες ελευθερία,δημοκρατία και δικτατορία,έννοιες που τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να τις κατανοήσουν.Προσπαθούμε όμως να τις εξηγούμε με απλά λόγια,να βιώνουμε τη δημοκρατία στην καθημερινότητά μας
και με τη βοήθεια του διαδικτύου,αλλά και προσεγμένων βιβλίων, πιστεύουμε ότι οι μικροί μας μαθητές μπορούν να αντιληφθούν κάποια βασικά πράγματα.
 "Η κυρά Δημοκρατία"της Κωνσταντίνας Αρμενιακού είναι ένα από αυτά τα βιβλία που μας βοηθά να εξηγήσουμε την αξία της Δημοκρατίας.
Η κυρά Δημοκρατία είναι μια νεαρή γυναίκα χαμογελαστή, δίκαιη και ευγενική. Έτσι όλο το χωριό την αγαπάει και τη θέλει για αρχηγό. Εκείνη όμως δε θέλει να είναι μια αρχηγός που διατάζει και αποφασίζει μόνη της αλλά της αρέσει να τραγουδά: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ”. Αλλά υπάρχει και κάποιος στο χωριό που δεν την αγαπά.Για την ακρίβεια ζηλεύει τη σχέση της αυτή με τους υπόλοιπους κατοίκους. Είναι η Ρία η Δικτατορία, κακιά και αυταρχική. Μαζεύει μια νύχτα 21 φύλακες, τους ντύνει, τους εκπαιδεύει και τους στέλνει να απαγάγουν την Κυρά Δημοκρατία. Την επόμενη μέρα θέτει τους δικούς της κανόνες στο χωριό: δε θα κάνετε το ένα, δε θα κάνετε το άλλο, το μικρό και το μεγάλο. Οι πολίτες σιγά σιγά ξεχνούν την Κυρά Δημοκρατία.
Μα ένα βράδυ, ένα παιδί θα ξαναθυμηθεί αυτό το παλιό τραγούδι της και από στόμα σε στόμα και αυτί σε αυτί θα ξεσηκωθούν όλοι οι πολίτες του χωριού. Θα πάνε έξω από το σπίτι της Ρίας της Δικτατορίας που θα διατάξει τους φύλακες να τους απομακρύνουν. Εκεί είναι και η ανατροπή. Εκεί έρχεται να γεννηθεί το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, μήνυμα διαχρονικό και εξω-πολυτεχνειακό  (Elniplex.com) 

η Μηλίτσα,ο Σαρδέλας,ο Σοφός,ο Οκει-μπαμ-μπαμο Βουτυρένιος και τα άλλα ντενεκεδάκια ζούνε ξένοιαστα κι ευτυχισμένα στην ντεκεδένια πολιτεία τους.Μια μέρα όμως εμφανίζεται ο Λαδένιος,που επειδή είναι πιο δυνατός,αποφασίζει να γίνει κυβερνήτης τους παρόλο που τα ντενεκεδάκια δεν τον θέλουν.Αρχίζει τις διαταγές και θέλει συνέχεια να τρώει.Τα γενναία ντενεκεδάκια δεν αντέχουν και πολύ τις διαταγές του Λαδένιου και ενωμένα τον διώχνουν από τη Ντενεκεδούπολη για να ζήσουν και πάλι ελεύθερα κι ευτυχισμένα.η σοφή κουκουβάγια διαβάζει,μελετάει,μιλάει ξένες γλώσσες,ξέρει να δίνει συμβουλές...,γι αυτό και τα ζώα τη διάλεξαν για αρχηγό τους κι όταν έγιναν εκλογές την ξαναψήφισαν.

Ο ελέφαντας που βοήθησε να σωθεί το δάσος όταν έφτασαν οι κυνηγοί,πιστεύει ότι μπορεί να είναι αυτός ο αρχηγός των ζώων γι αυτό πετάει την κουκουβάγια από τη θέση της και κάθεται αυτός.
Όμως τα ζώα δεν είναι ευχαριστημένα,γι αυτό ετοιμάζουν βαλίτσες.....η κουκουβάγια που φεύγει τελευταία βλέπει τους κυνηγούς να περικυκλώνουν τους ελέφαντες,φωνάζει τα λιοντάρια(που είναι χορτοφάγα,αλλά οι κυνηγοί δεν το γνωρίζουν)διώχνουν τους κυνηγούς και σώζεται το δάσος.Ο ελέφαντας απομακρύνεται μετανιωμένος,η κουκουβάγια ξαναγίνεται αρχηγός και όλα τα ζώα κάνουν μια μεγάλη γιορτή.
Στα βιβλία αυτά δίνονται με απλό τρόπο έννοιες,αξίες,ιδέες που τα μικρά παιδιά είναι δύσκολο να τις καταλάβουν και  σε μια τάξη νηπιαγωγείου δίνονται ατελείωτες ευκαιρίες για προβληματισμούς,συζητήσεις,χειροτεχνίες,ζωγραφιές,
δραματοποιήσεις,κατασκευή κούκλας,παίξιμο κουκλοθεάτρου......
(από το διαδίκτυο)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου