Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

1η Μάρτη-χελιδονίσματα

Πρώτη μέρα του Μάρτη σήμερα,του μήνα που θα μας φέρει την άνοιξη και στο νηπιαγωγείο μας ετοιμαστήκαμε να την υποδεχτούμε .Σ΄ όλα τα χεράκια φορέσαμε "μαρτάκια" για να μη μας "κάψει"ο ήλιος.Ο μάρτης ή μαρτάκι είναι ένα βραχιολάκι από στριμμένη κόκκινη και άσπρη κλωστή που φοριέται στον καρπό του χεριού και όπως λέει ο λαός προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης. Το φοράνε όλο το Μάρτιο,ή μέχρι να δούνε το πρώτο χελιδόνι και τότε το βγάζουν και το αφήνουν στα κλαδιά ενός δέντρου για να το πάρουν τα χελιδόνια να χτίσουν τη φωλιά τους,ή το βάζουν κάτω από μια πέτρα για να γίνει σκουληκάκι και να το φάει το χελιδόνι.   περιμένοντας τα χελιδόνια.....
χελιδονίσματα.....
 Τα χελιδονίσματα ή κάλαντα του Μάρτη είναι ένα έθιμο από τα αρχαία χρόνια που τραγουδιόταν την πρώτη μέρα του Μάρτη από τα παιδιά.Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα του Μάρτη για να υποδεχτούν την άνοιξη και τα χελιδόνια.
Τα παιδάκια μας από το 2ο τμήμα του ολοημέρου αφού ετοιμάστηκαν
 είπαν τα κάλαντα στο 1ο τμήμα
 και βγήκαν να τα πουν και στη γειτονιά....
να χτυπήσουν τα οργανάκια τους, να τραγουδήσουν,να γεμίσει η γειτονιά χαρούμενες φωνούλες, να διώξουν το κρύο του χειμώνα και να μάθουν όλοι ότι έρχεται η άνοιξη με τα λουλούδια της και τα καλούδια της!

Μπράβο παιδιά!
Καλό μήνα!
Και του χρόνου με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου