Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Τρεις Ιεράρχες

Τους "Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της τρισηλίου θεότητος" τιμάει σήμερα η εκκλησία μας.Τους τρεις Ιεράρχες,τους προστάτες των γραμμάτων,των μαθητών και των εκπαιδευτικών!















Προσευχή των Τριών Ιεραρχών

Τα χεράκια μου σταυρώνω
τη φωνούλα μου υψώνω
και σας παρακαλώ θερμά
Ιεράρχες ταπεινά.

Εσείς που είστε οι οι Φωστήρες
και του κόσμου οι Σωτήρες
φωτίστε κι εμένα το μικρό
να είμαι πρώτο στο σχολειό!

Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο,γιορτάζουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, όπως καθιερώθηκε από το 1100 μ.Χ.. Η γιορτή τους, από το 1842, λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, μια και οι Τρεις Ιεράρχες ήταν Μεγάλοι Δάσκαλοι αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας.
Οι Τρεις Ιεράρχες είναι: ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Η γιορτή τους είναι γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών.
Είναι γιορτή τόσο Σχολική όσο και Χριστιανική.
Σχολική είναι, γιατί οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα, διαθέτοντας ολόκληρη  την περιουσία τους.

Χριστιανική είναι, γιατί και οι τρεις ήταν ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι, με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, που διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για το Χριστό.


Χρόνια Πολλά σε μαθητές μικρούς 
μα και μεγάλους!
Χρόνια Πολλά  με φώτιση
σε όλους τους δασκάλους!

"Τους τρεις μεγίστους φωστήρας, της Τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι, δογμάτων θείων πυρσεύσαντας· τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας· Βασίλειον τον μέγα, και τον θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι· πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσιν."
 Μετάφραση 
"Όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους των τριών μεγάλων Φωστήρων της τρισυπόστατης θεότητας, δηλαδή το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που το στόμα του έβγαζε χρυσάφι, ας τους τιμήσουμε με ύμνους. Γιατί αυτοί φώτισαν την οικουμένη με θείες διδασκαλίες. Γιατί σαν  ποταμοί σοφίας πότισαν όλη την κτίση με τα άγια νερά της θεογνωσίας, και γιατί αυτοί μεσολαβούν και παρακαλούν πάντα την Αγία Τριάδα για μας."



Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση-Τρεις Ιεράρχες

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου τιμάται η μνήμη των τριών Ιεραρχών.
Στο νηπιαγωγείο μας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος. 
Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός των νηπίων στον Ι.Ν.Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ,όπου θα τελεστεί Θεία λειτουργία με αρτοκλασία. 
Το ωράριο του νηπιαγωγείου θα τηρηθεί κανονικά και τις δύο ημέρες.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Εποχική γρίπη

Σύμφωνα με την με Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.4133 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ ,έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης 
κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα,θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. 
Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:
Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
 Βήχα
 Πονόλαιμο
Μυαλγίες
 Συνάχι
Πονοκέφαλο
Ρίγος
Αίσθημα κόπωσης
Διάρροια και εμέτους
Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Στο νηπιαγωγείο μας δεν υπάρχει κάποια ανησυχητική δραστηριότητα και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης.
Ολόκληρη η εγκύκλιος Δ1α/Γ.Π.οικ.4133 εδώ
και περισσότερα για τη γρίπη στην ιστοσελίδα του 
Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εδώ.

Κι επειδή τα μικρόβια κυκλοφορούν παντού,εμείς στο νηπιαγωγείο προσπαθούμε να τα γνωρίσουμε για να μπορούμε και να τα αντιμετωπίσουμε.







Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Δανειστική

 Ξεκίνησε σήμερα να λειτουργεί σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας η  δανειστική βιβλιοθήκη.
Τα νήπια  αλλά και οι γονείς τους αφού ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας της υπέγραψαν το σχετικό συμβόλαιο,διαφορετικό σε κάθε τμήμα αλλά με τους ίδιους όρους.
-Τα νήπια δανείζονται όποιο βιβλίο τους αρέσει κάθε Παρασκευή.
-Επιστρέφουν το βιβλίο το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.
-Διαβάζουν το βιβλίο με κάποιο μεγάλο και ζωγραφίζουν ή συμπληρώνουν το σχετικό έντυπο που έχει ετοιμάσει η νηπιαγωγός του κάθε τμήματος. 
-Προσέχουν τα βιβλία και τα επιστρέφουν στην κατάσταση που τα δανείστηκαν. Αν κάποιο βιβλίο πάθει κάποιο ατύχημα κατά λάθος,πρέπει να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο.
Το κάθε τμήμα εφαρμόζει το δικό του τρόπο δανεισμού με στόχο να είναι απλός, λειτουργικός και να κάνει τα παιδιά υπεύθυνους μελλοντικούς αναγνώστες.
Διαλέγουν το βιβλίο που τους αρέσει,βάζουν το καρτελάκι με το όνομά τους στο ντοσιέ με τις φωτοτυπίες των εξώφυλλων (για να ξέρουμε ποιο βιβλίο δανείστηκε το κάθε παιδί),και γράφει το όνομά του στην καρτέλλα του βιβλίου.
Παίρνει το εντυπο που πρέπει να συμπληρώσει στο σπίτι,το βάζει στο μικρό ντοσιέ του και όλα μαζί τα βάζει στην τσάντα του.
Η υφασμάτινη τσάντα έχει ζωγραφιστεί από το κάθε παιδί και βοηθάει τα βιβλία να μεταφέρονται με ασφάλεια από και προς το σπίτι χωρίς να κινδυνεύουν να πάθουν κάποιο ατύχημα.


έτοιμοι και οι σελιδοδείκτες!


Έτοιμες οι τσάντες!
καλές αναγνώσεις παιδιά!
καλά ταξίδια σε τόπους φανταστικούς,υπέροχους και μαγικούς!





























Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Βασιλόπιτα

Τα βασιλοπιτάκια μοιράστηκαν.....
το ψάξιμο άρχισε.....
.....και....οι τυχεροί βρέθηκαν!
 
 
Τυχεροί της χρονιάς,ο Κωνσταντίνος Κ.,ο Κομνηνός,ο Κωνσταντίνος Π.,η Ειρήνη και ο Δημήτρης Γ.!
Συγχαρητήρια παιδιά!
και του χρόνου με υγεία!
Ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων που για άλλη μια φορά μας έδειξε την αγάπη του 
και το ενδιαφέρον του!
Και του χρόνου!
Βασιλόπιτα, κατά το Ελληνικό έθιμο, ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που σύμφωνα με την παράδοση θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει και κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους συνήθως μετά από φαγοπότι. Γράφεται πάνω στη Βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων ,σοκολάτα ή με ζάχαρη..............
Η Βασιλόπιτα μπαίνει πάνω στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να την κόβει με πρώτο κομμάτι του Σπιτιού, του Χριστού, της Παναγίας, του Σπιτονοικοκύρη, της Σπιτονοικοκυράς, του Φτωχούς, του Άι-Βασίλη κ.α.
Κατά την θρησκευτική παράδοση κάποτε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία όπου επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να την καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου).ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Η θρακιώτικη Βασιλόπιτα δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή γλυκιά βασιλόπιτα.
Η νοικοκυρά άνοιγε τα «πέτουρα» (φύλλα) και τα έψηνε στη ξυλόσομπα.
Για τη γέμιση της πίτας ανακάτευε τυρί, γάλα και αυγά. Τα μικρά παιδιά έψαχναν να βρούν τα διάφορα σημάδια που έβαζαν μέσα στη πίτα. Τα σημάδια συμβόλιζαν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.
Συνήθως ήταν : ένα κομμάτι άχυρο, που συμβόλιζε τα χωράφια, ένα κομμάτι κληματαριάς, που συμβόλιζε τα αμπέλια, ένα κομμάτι βελανιδιάς που συμβόλιζε τα ζώα, ένα κομμάτι πουρνάρι που συμβόλιζε τις κότες, ένα φασόλι που συμβόλιζε το κάρο, το καλαμπόκι συμβόλιζε την υγεία και ένα νόμισμα (συνήθως μια δραχμή) συμβόλιζε το σπίτι.
Μ’ όλα αυτά τα σημάδια όλοι κάτι θα έπαιρναν.pamevro