Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Άνοιξη,η εποχή των εντόμων

  Με τον ερχομό της Άνοιξης η φύση ντύθηκε με όμορφα χρώματα,τα λουλούδια μοσχοβόλησαν στα βάζα και τα μικροσκοπικά ζουζούνια έκαναν αισθητή την παρουσία τους.Ποιο παιδί δεν ενθουσιάζεται όταν παίζοντας στα χώματα,στις πρασινάδες και στους κήπους ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο των εντόμων!Υπάρχουν παντού,πετούν ολόγυρα μας,άλλα ωφέλιμα ή βλαβερά και άλλα τόσο μα τόσο μικροσκοπικά.Αλήθεια,τι γνωρίζουμε  γι`αυτά;
  Τα έντομα έχουν εμφανιστεί ήδη από πολύ παλιά.Είναι ζώα ασπόνδυλα,που ανήκουν στο είδος των αρθρόποδων,έχουν μήκος από 0,2 χιλιοστά μέχρι 30 εκατοστά και πιθανολογείται ότι υπάρχουν πάνω από 1.500.000 είδη εντόμων. Αν επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια διεισδυτική ματιά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα θα εντοπίσουμε πολλές ομοιότητες αλλά και πολλές διαφορές όσον αφορά την ανατομία τους.Τα περισσότερα όμως αποτελούνται από το κεφάλι,τον θώρακα και την κοιλιά.Τα προσφιλή στα παιδιά έντομα ανήκουν συνήθως σε δύο  κατηγορίες:


  1. τα χρήσιμα ή ωφέλιμα  έντομα όπως η μέλισσα,που παράγει το μέλι, ο μεταξοσκώληκας,από τον οποίο παίρνουμε το μετάξι,η πεταλούδα που βοηθάει στη γονιμοποίηση των λουλουδιών καθώς και η πασχαλίτσα που καταβροχθίζει τις μελίγκρες που κατακλύζουν λουλούδια και λαχανόκηπους,
  2. τα βλαβερά έντομα όπως ο σκόρος που τρώει τα μάλλινα ρούχα και τις κουβέρτες,ο ψύλλος που ρουφάει το αίμα των ανθρώπων και των ζώων και τέλος η ακρίδα που καταβροχθίζει τα στάχυα  του σιταριού και των άλλων δημητριακών.Παρακάτω ακολουθεί μια παρουσίαση των κυριοτέρων εντόμων σε ωφέλιμα και βλαβερά.                                                      







     Αφού παρατηρήσετε προσεκτικά την προβολή παρουσίασης θα μπορούσατε αν θέλετε να παροτρύνετε το παιδί σας  να ζωγραφίσει το αγαπημένο του έντομο και να γράψει την ονομασία του είτε με πεζά είτε με κεφαλαία.
Στη συνέχεια μπορείτε να παίξετε ευχάριστα και διασκεδαστικά παιχνίδια παρέα με τα παιδιά σας στην αυλή του σπιτιού σας ή ακόμα καλύτερα στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας.Εμείς θέλοντας να σας κάνουμε να αισθανθείτε ''παιδιά'' σας προτείνουμε τα παρακάτω παιχνίδια:
  • Βάζουμε μουσική και χορεύουμε με τα παιδιά μας.Μόλις σταματήσει η μουσική, κάθε ένας μιμείται ένα έντομο και ζουζουνίζει όπως αυτό.Ο ένας προσπαθεί να μαντέψει τι έντομο μιμείται ο άλλος.
  • Βάζουμε μια αφετηρία και ορίζουμε μια συγκεκριμένη διαδρομή.Γινόμαστε μέλισσες,γρύλοι,ή ο,τι άλλο έντομο θέλουμε και πηδώντας προσπαθούμε να φτάσουμε στο τέρμα,ξεπερνώντας τα εμπόδια που έχουμε βάλει π.χ μπάλες,τουβλάκια,Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο τέρμα,πηδώντας όλα τα εμπόδια.Μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι με παραλλαγές όπως η κίνηση στα 4 σαν αράχνες ή ακόμα και έρποντας σαν σκουλήκια.
  • Με την συνοδεία μουσικής χορεύουμε στο ρυθμό.Όταν φωνάζουμε το όνομα ενός  εντόμου που είναι βλαβερό τρέχουμε να κρυφτούμε κάπου ενώ όταν φωνάζουμε το όνομα ενός εντόμου που είναι ωφέλιμο μένουμε ακίνητοι.
  • Μέσα σε έναν κύκλο κάθεται η αράχνη,τα υπόλοιπα παιδιά-έντομα γυρνούν γύρω της.Προσπαθεί να πιάσει ένα παιδί-έντομο δίχως όμως να μετακινηθεί από τον κύκλο της
  • Γινόμαστε μυρμηγκάκια και περπατάμε στα τέσσερα,έχοντας στην πλάτη μας ένα σακουλάκι με σπόρους.Πρέπει να φτάσουμε στην φωλιά μας χωρίς να μας πέσει το σακουλάκι από την πλάτη.
    Η λαϊκή μας παράδοση είναι πλούσια σε τραγούδια,αινίγματα,
 γλωσσοδέτες,παροιμίες και πολλά άλλα γλωσσικά παιχνίδια τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε προκειμένου να δίνετε ευκαιρίες στα παιδιά να ενεργοποιούν την κριτική και δημιουργική σκέψη τους.
Και μην παραλείψετε να μας στείλετε φωτογραφίες από όποια δράση επιλέξετε να κάνετε.
  Καλή συνέχεια!!!


       



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου