Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

Ζωγραφίζουμε λουλούδια, μένουμε σπίτι παρέα με διάσημους ζωγράφους

Ο Μάης είναι ο μήνας των λουλουδιών. Τα λουλούδια αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς μεγάλους ζωγράφους στο πέρασμα του χρόνου.  Εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τέσσερις συγκεκριμένους  πίνακες γιατί έχουν κάτι κοινό. Τα λουλούδια ως θέμα τους από τη μια μεριά  και τη μη ρεαλιστική οπτική τους από την άλλη. Οι ζωγράφοι χρησιμοποιούν στιλ και τεχνοτροπίες (π.χ. γρήγορες πινελιές) που έχουν σαν αποτέλεσμα μια αφαιρετική-ημιτελή και όχι φωτογραφική απεικόνιση του θέματός τους, γεγονός που συμβάλει στο να μπορούν να αποδοθούν ευκολότερα από παιδιά της νηπιακής ηλικίας.


 Οι πίνακες είναι οι εξής:
 
1.Το πορτραίτο της Άνοιξης του Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο (1526-1593).
Ο Ιταλός ζωγράφος δημιούργησε πολλά  φανταστικά πορτραίτα αποτελούμενα από αντικείμενα όπως λουλούδια, φρούτα, ψάρια, βιβλία. Το συγκεκριμένο πορτραίτο είναι σε προφίλ και είναι μάλλον γυναίκα. Το κεφάλι, το πρόσωπο και ο γιακάς είναι καλυμμένα από λουλούδια και το πουκάμισο από φύλλα.

 

2.Το λιβάδι με τις παπαρούνες του Κλωντ Μονέ (1840-1926)3.Ανοιξιάτικο μπουκέτο του Πιερ Ογκύστ Ρενουάρ(1841-1919)
 Οι δύο προηγούμενοι Γάλλοι ζωγράφοι, ο Μονέ και ο Ρενουάρ, ζωγράφιζαν την φευγαλέα εντύπωση που δημιουργούν τα χρώματα στον καμβά  και όχι  την ακριβή απόδοση των μορφών (Ιμπρεσιονισμός).

4.Ο κήπος με τα λουλούδια του Βαν Γκογκ (1853-1890)
Ο Ολλανδός ζωγράφος ζωγράφιζε με παχιές, ξέφρενες πινελιές και εκθαμβωτικά χρώματα, λουλούδια και πέταλα που χόρευαν σαν φλόγες (μεταϊμπρεσιονισμός).Παρατηρούμε τους πίνακες και κάνουμε τις εξής ενδεικτικές ερωτήσεις που θα βοηθήσουν να εστιάσουμε την προσοχή μας και να αναγνωρίσουμε τις λεπτομέρειες τους.

-Τί ζωγράφισαν οι ζωγράφοι;
-Ποια εποχή λέτε να δημιουργήθηκαν οι πίνακες; Γιατί; Ποιο είναι το κοινό τους στοιχείο;
-Ποια λουλούδια αναγνωρίζετε στους πίνακες;
-Εάν ζωγραφίζατε εσείς τα λουλούδια ποια θα επιλέγατε;
-Ποιος πίνακας μοιάζει και μπορεί να γίνει κολλάζ;
-Ποιος πίνακας μοιάζει περισσότερο με φωτογραφία;
-Ποιος πίνακας έχει παχιές πινελιές;
-Ποιος σας άρεσε περισσότερο; Ποιον πίνακα θα θέλατε εσείς να ζωγραφίσετε;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο υλικό θέλετε: πινέλα με τέμπερες και νερομπογιές, λαδοπαστέλ, μαρκαδόρους ή και όλα μαζί..

Επίσης αν θέλετε  να κάνετε κολλάζ μπορείτε να κόψετε λουλούδια από περιοδικά ή να φτιάξετε τα δικά σας από χαρτί ή  χρωματιστά χαρτόνια. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε φυσικά  ή αποξηραμένα λουλούδια.

Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να χρωματίσετε όλη την επιφάνεια του χαρτιού σας και  εάν θέλετε στείλτε φωτογραφίες από τα έργα σας να κάνουμε μια έκθεση ζωγραφικής με θέμα τα λουλούδια.Και για το τέλος σας έχουμε  μια εντελώς διαφορετική πρόταση για ενασχόληση με τους πίνακες ζωγραφικής.

Ώρα για παιχνίδι!!!!!

Οι πίνακες που μελετήσαμε έγιναν παζλ.  Δοκιμάστε να τα φτιάξετε πατώντας επάνω στους συνδέσμους:
Επίσης μπορείτε να διασκεδάστε με ένα παιχνίδι μνήμης (memory) εντοπίζοντας τα ίδια ζευγάρια:

Πατήστε εδώ 

Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να σας φανούν ενδιαφέρουσες και δημιουργικές!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου