Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Προτάσεις για βαφή αβγών



Μπορεί το φετινό Πάσχα να το περάσουμε πολύ οικογενειακά στο σπίτι μας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα στολίσουμε το τραπέζι μας με όμορφα βαμμένα αβγά που θα τα τσουγκρίσουμε μετά την Ανάσταση δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Μεγάλη Πέμπτη αύριο και εμείς σας έχουμε πολλές και πρωτότυπες ιδέες για τα πιο όμορφα πασχαλινά αβγά.
-Ζωγραφίζουμε τα βρασμένα αβγά με λαδοπαστέλ  και στη συνέχεια τα βουτάμε στο νερό με τη βαφή (καλύτερα χρώματα ζαχαροπλαστικής που είναι ακίνδυνα) και τα αφήνουμε λίγα λεπτά. Η τεχνική αυτή είναι η αγαπημένη στο νηπιαγωγείο μας. Αποτελεί πια παράδοση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. 


- Για την επόμενη τεχνική χρειαζόμαστε αβγά βρασμένα, ένα μπολ με νερό και κομμένα χαρτάκια γκοφρέ σε διάφορα και έντονα χρώματα. Φοράτε απαραιτήτως γάντια. Παίρνετε ένα ένα τα χαρτάκια και τα κολλάτε στο αβγό που έχετε  βρέξει, μέχρι να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια. Τα αφήνετε να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν τα ξετυλίγετε και τα λαδώνετε.


-Ζωγραφίζουμε με  μαρκαδόρους (κατά προτίμηση που διαλύονται με το νερό) διάφορα σχέδια σε έντονα χρώματα πάνω σε ένα βρεγμένο φίλτρο καφέ ή βρεγμένη χαρτοπετσέτα. Στη  συνέχεια βάζουμε το βρασμένο αβγό μέσα στο φίλτρο ή το τυλίγουμε με τη χαρτοπετσέτα  και το κλείνουμε σφιχτά  για λίγα λεπτά.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα.


-Βάζετε μέσα σε ένα πλαστικό σακουλάκι μιας χρήσης ή τάπερ ρύζι  και το χρωματίζετε με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια βάζετε μέσα το βρασμένο αβγό και ανακινείτε ελαφρά (προσοχή για να μη ραγίσει) έτσι ώστε το χρωματιστό ρύζι να χρωματίσει το αβγό. Και ιδού το αποτέλεσμα!


 - Απλώνετε σε ένα ταψάκι αρκετό αφρό ξυρίσματος. Στη συνέχεια ρίχνετε μερικές σταγόνες από χρώματα ζαχαροπλαστικής και ξεκινάτε να ανακατεύετε τα χρώματα μεταξύ τους με μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι. Στη συνέχεια βάζετε τα αβγά μέσα στο ταψάκι με τον αφρό και τα κυλάτε, ώστε να πάει ο πολύχρωμος αφρός σε όλη τους την επιφάνεια. Τέλος τα αφαιρείτε και τα αφήνετε σε λαδόκολλα ή χαρτόνι για 10 λεπτά.  Αφού αφαιρέσετε τον αφρό ξεβγάλτε τα με κρύο νερό!


-Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση επίσης είναι να βάψουμε τα αβγουλάκια μας με φυσικά υλικά τα οποία θα βράσουμε ξεχωριστά με νερό και ξύδι και θα χρησιμοποιήσουμε το ζουμί τους ή θα τα βράσουμε μαζί με τα αυγά μας σε σιγανή φωτιά και θα τα αφήσουμε μέσα στο ζουμί μέχρι να κρυώσουν. Εάν θέλουμε να γίνουν:
  • Μπλε: με μούρα μπλε σε κονσέρβα ή κόκκινο λάχανο
  • Πορτοκαλοκαφέ: με σκόνη τσίλι
  • Χρυσά: με  κρόκο Κοζάνης
  • Πράσινα: με φύλλα από σπανάκι
  • Πορτοκαλί: με πάπρικα ή φλούδες από κίτρινο κρεμμύδι
  • Ροζ: με πατζάρια, κράνμπερις ή ράζμπερις
  • Κόκκινα: με χυμό από ρόδι, κεράσια κονσέρβα σε σιρόπι, φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια, πατζάρια, μούρα
  • Βιολετί ή μοβ: με κόκκινο κρασί, μικρή ποσότητα από φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού
  • Κίτρινα: με φλούδες λεμονιού, χαμομήλι, πράσινο τσάι

Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε εάν τα αβγουλάκια μας είναι άσπρα. Διαλέξτε την τεχνική που σας αρέσει ανάμεσα από αυτές που σας προτείναμε ή από τόσες άλλες που υπάρχουν, πειραματιστείτε, και εάν θέλετε στείλτε μας φωτογραφίες για να μοιραστείτε μαζί μας τις δημιουργίες σας. Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου