Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Πρωταπριλιά

Καλό μήνα!
Ήρθε ο Απρίλης!
 " Ο Απρίλης με τα λούλουδα και τα τρανά τα ψέματα!"
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που ανθίζουν τα λουλούδια,
που στολίζεται η φύση,
που γεμίζει ο τόπος ευωδιές κι αρώματα 
και που θα μας φέρει το Πάσχα

Προσοχή όμως γιατί σήμερα είναι Πρωταπριλιά! και Πρωταπριλιά σημαίνει ψεματάκια,ζαβολιές και σκανταλιές!
Το έθιμο του πρωταπριλιάτικου ψέματος ξεκίνησε από την Ευρώπη από τους Κέλτες και τους Γάλλους και στην Ελλάδα απέκτησε τη δική του χροιά. 
Σύμφωνα με τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: "Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο....
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία."

 Εμείς στο νηπιαγωγείο,παιδιά και νηπιαγωγοί,γιορτάζαμε πάντα την Πρωταπριλιά με αθώα ψεματάκια όπως :"σου λύθηκε το κορδόνι,έχεις κάτι στα μαλλιά σου,βάφτηκε το πρόσωπό σου,άνοιξε η τσάντα σου...".
Με την επεξεργασία των παραμυθιών "Ο ψεύτης βοσκός"από τους μύθους του Αισώπου και "Ο Πινόκιο" του Κάρλο Κολόντι προσπαθούσαμε να δώσουμε στα νήπια να καταλάβουν ότι τα ψέματα προκαλούν μπελάδες και μάλιστα σοβαρούς όσο αθώα κι αστεία κι αν μας φαίνονται.
Τώρα που τα αστεράκια μας δεν είναι στο νηπιαγωγείο και μένουν στο σπίτι, μπορούν να ζητήσουν από τους γονείς τους να τους διηγηθούν αυτά τα παραμύθια (που λίγο- πολύ είναι σε όλους γνωστά) και να συζητήσουν γι αυτά όπως κάναμε και με τα βιβλία της δανειστικής.
Και προσοχή!
Ψεματάκια,σκανταλιές, ζαβολιές,μόνο την Πρωταπριλιά!
Καλό μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου