Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Λαζαράκια

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει και αύριο περιμένουμε το Σάββατο του Λαζάρου ας προσπαθήσουμε να μάθουμε κάποια έθιμα παλιότερων εποχών και να αισθανθούμε έτσι το νόημα των ημερών.
Το Σάββατο του Λαζάρου η εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάσταση από το Χριστό του αγαπημένου φίλου του, του Λαζάρου.

Σε  ορισμένες περιοχές συνήθιζαν το Σάββατο του Λαζάρου ή την παραμονή,να ζυμώνουν μικρά,γλυκά ψωμάκια που τα έλεγαν “Λαζαράκια”. Τα ψωμάκια αυτά είχαν σχήμα ανθρώπου με τα χεράκια σταυρωμένα και παρίσταναν τον Λάζαρο που τον ανάστησε  ο Χριστός. Αφού τα έπλαθαν,έβαζαν δύο μικρά γαρύφαλλα για ματάκια και όσα ήταν τα παιδιά σε κάθε οικογένεια τόσα λαζαράκια έφτιαχναν. Το έθιμο λέει “όποιος δεν πλάσει λαζαράκια,δεν θα χορτάσει ψωμί”.
  Αφού οι συνθήκες δεν μας άφησαν να κάνουμε λαζαράκια όλοι μαζί στο σχολείο,είναι μία καλή ευκαιρία γονείς και παιδιά  να μπείτε στην κουζίνα,να μετρήσετε,να ζυμώσετε ,να πλάσετε και να αφήσετε τις μυρωδιές να γεμίσουν το σπίτι σας. 
Αν θέλετε βγάλτε φωτογραφίες τις παραδοσιακές δημιουργίες σας,και στείλτε τις  για να καμαρώσουμε όλοι μαζί  αυτά που θα φτιάξετε.

               ΥΛΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΓΗΣ  
1)     800 γραμμάρια  αλεύρι
2)     2 φακελάκια μαγιά
3)     1/2 κούπα ζάχαρη
4)     1/2 κούπα λάδι
5)     3 κουταλάκια γλυκού κανέλλα
6)     σταφίδες
7)     καρύδια
8)      γαρύφαλλα καρφάκια.

Καλή  επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου