Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020

Μένουμε στο σπίτι- Tρώμε υγιεινά (2) «Τρώμε υγιεινά για να έχουμε σώμα και δόντια γερά»

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας που είχε γίνει στις 
8 Απριλίου 2020 http://20nipal.blogspot.com/2020/04/blog-post_8.html  ξεκινήσαμε να σας  παρουσιάζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  Αγωγής υγείας με τον παραπάνω τίτλο, του 3ου, 4ου και 5ου τμήματος του νηπιαγωγείου μας..
Είχαμε χωρίσει το πρόγραμμά μας σε 3 ενότητες.
1η  ενότητα: ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
2η  ενότητα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
3η  ενότητα: ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Σήμερα σας παρουσιάζουμε την 2η Ενότητα. 

…Για να δουλέψει όμως σωστά αυτό το καταπληκτικό «εργοστάσιο», το σώμα μας, θέλει και τα σωστά «καύσιμα» που είναι οι τροφές!

 Με τα βιβλία «Το Δικαστήριο των τροφών» και «Ο Μάκης Ενζυμάκης και η μάχη στο στομάχι» ξεκινήσαμε να μιλάμε  για τις τροφές που τρώμε.Διαπιστώσαμε πως οι τροφές χωρίζονται σε 5 ομάδες κι έτσι
ταξινομήσαμε εικόνες που έφεραν τα παιδιά και φτιάξαμε τα σπιτάκια των τροφών.
1. ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
2. ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
3. ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ
4. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ 
5. ΛΑΔΙ-ΛΙΠΗ


Κάναμε και διαγωνισμό για το αγαπημένο φρούτο και λαχανικό! Κέρδισαν το κεράσι και το κολοκυθάκι !


 
Φέραμε φρούτα από το σπίτι και φτιάξαμε και φάγαμε φρουτοσαλάτα με μέλι και κανέλα που τελικά άρεσε τόσο στα παιδιά, οπότε πρότειναν να φέρνουν όσο πιο συχνά στο πρωινό τους και φρούτο.
Μάλιστα για να γίνει πιο δελεαστικό, κάθε φορά που κάποιο παιδί έφερνε φρούτο στο πρωινό του, έπαιρνε από μία καρδούλα-αυτοκολλητάκι και την κολλούσε στο φύλλο εργασίας του.

Δημιουργήσαμε σύνθετες λέξεις με φρούτα ή λαχανικά που γίνονται σαλάτα: φρουτο+σαλάτα, ντοματο+σαλάτα κ.λ.π
Μάθαμε το ρητό : «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα»  και όχι μόνο τραγουδήσαμε αλλά και χορέψαμε το τραγούδι «Μήλο μου κόκκινο».

  Χρησιμοποιήσαμε αρκετές φορές και τον υπολογιστή είτε όλοι μαζί είτε ατομικά με τον τόμο 12 της Kidepedia, Φύση και διατροφή. 

 


Δεν ξέραμε, αλλά μάθαμε, πως δεν τρώγονται όλες οι τροφές κάθε μέρα και γι’αυτό συμβουλευόμαστε την  
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
Φτιάξαμε μάλιστα με τις εικόνες που περίσσεψαν,ο καθένας μας τη δική του πυραμίδα.

-«Μα γιατί κυρία δεν είναι τα μπισκότα, τα κρουασάν, τα αλλαντικά στην πυραμίδα της διατροφής ;;;;» Η παρατηρητικότητα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παιδιών,  μας οδήγησε να μάθουμε για τα ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ που περιέχουν οι επεξεργασμένες τροφές.

Αναζητήσαμε λοιπόν και ξεχωρίσαμε ποιες τροφές τα περιέχουν και ποιες όχι.


                                         Συμπεράναμε πως οι τροφές χωρίζονται σε υγιεινές και ανθυγιεινές και
φτιάξαμε την κυρία ΥΓΙΕΙΝΗ και την κυρία ΒΛΑΒΕΡΗ. 


Κάποια παιδιά ζωγράφισαν  και κάναμε σουπλά το αγαπημένο τους φαγητό.  

                    

Κι άλλα τραγουδήσανε και κάναμε σουπλά το τραγούδι με τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στις τροφές, που ακούσαμε από το διαδίκτυο.Μετά από όλα όσα μάθαμε αποφασίσαμε να γευτούμε τροφές που δεν τις είχανε  δοκιμάσει ξανά τα περισσότερα παιδιά.
Μια τέτοια τροφή που για πρώτη φορά πολλά παιδιά ακούγανε ήταν το ταχίνι.
Έτσι άλλος έφερε ψωμί,άλλος ωραίο μέλι από τη Σάμο και η κυρία μας έφερε ταχίνι.
Το πείραμα είχε επιτυχίες!!!
Αρκετά παιδιά επέλεγαν για το δεκατιανό τους ψωμάκι με μέλι και ταχίνι!

                       

(Το μέλι είναι πολύ θρεπτική τροφή , εμείς όμως το κάναμε και ομαδικό παιχνίδι που παίξαμε στην αυλή και μας άρεσε πολύ.)

Μια άλλη ιδέα που ενθουσίασε τα παιδιά  ήταν το ψωμί με τη λαδορίγανη  το οποίο δοκιμάσαμε όταν ο Λάζαρος μας έφερε το φρέσκο λάδι που πήρανε από τις ελιές τους. 
 Η έκπληξη για μας τις νηπιαγωγούς ήταν όταν είδαμε να το τρώνε στο δεκατιανό τους !

 


Εφαρμόζοντας όλα όσα μάθαμε, μια άλλη φορά φέραμε στην τάξη τα υλικά για να φτιάξουμε ένα υγιεινό πρωινό, το οποίο έπειτα απολαύσαμε. 


Συμφωνήσαμε όλοι πως μας αρέσουν τα ποπ κορν ή αλλιώς πατλάκια και όταν τα ετοιμάσαμε, το σχολείο μοσχομύρισε. Περιττό να σας πούμε πως τα παιδιά τα φάγανε με μεγάλη χαρά !
              
Καταλήξαμε να ορίσουμε δέκα  χρυσούς κανόνες διατροφής με το σύνθημα : ΟΤΑΝ ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΠΕΤΑ.
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΩΣΤΑ .


Οι γονείς που ενημερώνονταν για το πρόγραμμα το εμπλουτίζανε συνεχώς!
Ένα βιβλίο που μας έφερε ο  Μάριος «  Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε» μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση .
Μάθαμε πως το καθημερινό μας πιάτο για να είναι υγιεινό πρέπει να αποτελείται από πολύχρωμες τροφές.
 Έτσι ζωγραφίσαμε τα χρώματα
(όπως περίπου του ουράνιου τόξου)
των τροφών και αντιστοιχίσαμε σ’αυτά τρόφιμα σε εικόνες. Αντιστοιχίσαμε για παράδειγμα στο πράσινο χρώμα :το μαρούλι, το μπρόκολο, το αγγουράκι, …στο κόκκινο: το παντζάρι, την μπριζόλα,  την ντομάτα κ.λ.π.
Ετοιμάσαμε και για σας ένα πολύχρωμο πιάτο με μια συμβουλή:

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ ΓΕΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΡΩΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Καλέσαμε την κ. Ειρήνη Τ. , διατροφολόγο και μητέρα του Ορφέα , να έρθει για να μας μιλήσει ως ειδική για την διατροφή.
Ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και όσα μας είπε και μας έδειξε ήταν πολύ ενδιαφέροντα . Σίγουρα μάθαμε πως πρέπει να προτιμάμε τις φρέσκες τροφές και να τις τρώμε στην εποχή τους.

Μοιράστηκε μαζί μας μικρά μυστικά που μεταμορφώνουν ένα ¨φτωχό¨ διατροφικά φαγητό σε πλούσιο, όπως για παράδειγμα λίγο ρυζάκι στην φακή την κάνει πλούσια και δυναμωτική ακόμη πιο πολύ!

Το σώμα μας όμως εκτός από τροφή και νερό,χρειάζεται και κίνηση.
Τα τρία αυτά μαζί χτίζουν την υγεία μας.
Θυμηθήκαμε και το ρητό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες: 
«Νους γερός σε σώμα γερό!»

 Η Αναστασία μας μετέφερε τα λόγια της γιαγιάς της:  
« Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σα ζητιάνος» που μας άρεσαν πολύ γιατί έτσι καταλάβαμε πως δεν αρκεί μόνο να τρώμε υγιεινά αλλά έχει σημασία και ΠΟΣΟ τρώμε!
Η διατροφολόγος έμεινε κατενθουσιασμένη με όσα γνωρίζαμε!
Η ενότητα της διατροφής έκλεισε με την δραματοποίηση μιας  ιστορίας που μας άρεσε πολύ! ‘Ήταν αυτή του παππού Ροδαλού με την μαγική συνταγή.  Γίναμε εμείς οι ήρωες της μαγικής συνταγής.
Μοιράσαμε ρόλους , στήσαμε το σκηνικό και το χαρήκαμε πολύ!

Τώρα λοιπόν που μένουμε σπίτι για να είμαστε ασφαλείς εμείς και οι γύρω μας, ο οργανισμός μας χρειάζεται ακόμα περισσότερο την  υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα προσφέρουμε στα παιδιά με πολλούς τρόπους και όμορφες, λαχταριστές παρουσιάσεις. 
Τρώμε φρούτα και λαχανικά αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε και δύο μικρά βαζάκια (ένα για τα φρούτα κι ένα για τα λαχανικά) και κάθε φορά που τρώμε κάτι, βάζουμε μικρά χαρτάκια μπαλάκια στο αντίστοιχο βαζάκι. 
Στο τέλος της εβδομάδας μετράμε τα χαρτάκια για να δούμε τελικά  ποιος νίκησε: τα φρούτα ή τα λαχανικά; 
Επίσης σ' ένα απλό χαρτί τα παιδιά κάθε μέρα μπορούν να ζωγραφίζουν ότι τρώνε κι έτσι στο τέλος της εβδομάδας και πάλι να δούμε τι τους αρέσει περισσότερο και ποιες είναι οι προτιμήσεις τους. 
Βέβαια αν θέλετε φωτογραφίζετε και μας στέλνετε αυτά που κάνουν τα παιδιά για να τα επιβραβεύσουμε κι εμείς και να χαρούμε μαζί τους έστω κι από μακριά ελπίζοντας ότι γρήγορα θα τα πούμε κι από κοντά!

Τι γίνεται όμως όταν σε κάποιους αρέσουν πάρα πολύ τα γλυκά κι οι σοκολάτες και τα παγωτά;;; την απάντηση  αμέσως μας έδωσε «Ο Σοκολάκης κι η Ζαχαρούλα», ένα βιβλίο τόσο περιγραφικό που ήταν και η αφορμή να συνδέσουμε την υγιεινή των δοντιών με τις τροφές.

Αυτό όμως θα σας το παρουσιάσουμε στην επόμενη ανάρτησή μας, που θα είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος της  για το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου